Dit moet je weten over woonverzekeringen

Als we het over woonverzekeringen hebben dan doelen we op drie verschillende verzekeringen: de inboedelverzekering, de opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Rondom deze verzekeringen bestaan regelmatig misverstanden en onduidelijkheden. Omdat deze onduidelijkheden soms grote financiële gevolgen kunnen hebben, willen we ze graag ophelderen.

Huiseigenaren worden door de bank waar de hypotheek afgesloten is vaak verplicht gesteld om een opstalverzekering af te sluiten. Dit is logisch, want brand kan een huis volledig verwoesten of beschadigen. Hetzelfde kan uiteraard ook gebeuren met de inboedel. De noodzaak van een aansprakelijkheidsverzekering moet daarom ook niet onderschat worden. Door foutjes kunnen er claims van zeer van geld ontstaan. Om misverstanden voor deze woonverzekeringen uit de wereld te helpen, noemen we ze.

1.Huis- en inboedelverzekering niet te hoog

Dit is zeker onjuist. Een huis is verzekerd voor de herbouwwaarde en de inboedel voor nieuwwaarde. Het inschatten van het goede verzekerd bedrag is niet bepaald gemakkelijk. Verzekeraars bieden hulpmiddelen door bijvoorbeeld berekeningstools om de indicatieve waarde te kunnen bepalen. Vaak wordt onterecht gedacht dat je als verzekerde een lager bedrag kunt opgeven. Maar stel dat je een fikse brand krijgt in je woning, dan ontstaat er alleen al een schade van tienduizenden euro’s. Het is dus een misverstand. Bij een te laag verzekerd bedrag (namelijk onderverzekering), krijgt u namelijk kleine schades maar voor een deel uitgekeerd.


 

2. Een opstalverzekering is niet nodig

Dit is ook zeer onjuist. De kans op een substantiële schade aan een huis is uiteraard zeer klein. Maar stel dat het u wel overkomt dan is er meten een schade van tienduizenden euro’s of misschien nog veel meer. De kans is wel klein, maar de gevolgen zijn nauwelijk te overzien wanneer het wel gebeurt. Het is dus zeker niet aan te adviseren om het risico van een grote schade te lopen. Omdat de kans op een grote schade klein is, zijn de premies laag.
 

3. Geld in huis is meeverzekerd

Dit is bij een inboedelverzekering niet het geval! Geld en geldswaardige papieren zijn meeverzekerd op de inboedelverzekering, maar hou er wel rekening mee dat dit beperkt is. Verzekeraars hanteren namelijk een maximaal bedrag dat meeverzekerd is op de inboedelverzekering. Dit bedrag verschilt qua hoogte per verzekeraar. De ene verzekeraar beperkt de dekking tot €450 euro, andere verzekeraars bieden dekking tot wel €1.000 of €1.250.

Verzekering nodig? Probeer dan vooral om meerdere verzekering te vergelijken.