Hypotheek tijdens crisis

De economische crisis heeft verschillende gevolgen voor de woningmarkt. In eerste instantie daalt de waarde van woningen. Hierdoor blijven huiseigenaren met een restschuld zitten wanneer zij de woning verkopen. Anderzijds kunnen kopers door de economische crisis en bijkomende onzekerheden op de arbeidsmarkt een minder hoge hypotheek aanvragen of in veel gevallen zelfs helemaal geen geld lenen voor een hypotheek. Tijdens een economische crisis verliest men immers gemakkelijker werk en inkomen en hier houden hypotheekverstrekkers rekening mee.

Hypotheek en huiseigenaren

De huiseigenaar zit vast aan zijn woning doordat de woning bij verkoopt niet meer voldoende oplevertDit verschijnsel wordt ook wel het “gouden kooi” effect of het “onder water staan” van de woning genoemd. Kort gezegd houdt dit in dat de huiseigenaar de woning niet kan verkopen (en dus niet kan verhuizen) zonder met een flinke restschuld te blijven zitten. In feite is de huiseigenaar verplicht om te wachten tot de woningmarkt weer aantrekt.


Hypotheek en kopers

Voor kopers is het zakken van de huizenprijzen op zich een geweldig iets te noemen, ware het niet dat door andere bijeffecten van de economische crisis het ook voor kopers minder makkelijk is geworden een hypothecaire lening te krijgen.Waar het voor bijvoorbeeld mensen met een tijdelijke arbeidsovereenkomst of een zelfstandige zonder personeel soms nog wel mogelijk is om een hypotheek aan te vragen, zijn de deuren tijdens de economische crisis voor deze doelgroepen bij de meeste hypotheekverstrekkers gesloten.

Economisch vooruitzicht

Toch is er ook een lichtpuntje. Het vooruitzicht is dat de economie zich binnen korte tijd zal herstellen. Huizenprijzen kunnen dan weliswaar weer gaan stijgen, wel wordt hypotheek aanvragen weer gemakkelijkerEn daar is het de koper toch allemaal om te doenVoor verkopers wordt het weer een interessante optie om de woning in de verkoop te zetten of een tweede hypotheek af te sluiten wanneer het weer beter gaat met de economie.
Economen zeggen dat het niet anders kan dan dat de economie weer aantrekt. Zij weten alleen niet wanneer dit zal gebeuren.

Dalende huizenprijzen niet altijd een probleem

Dalende huizenprijzen hoeven niet voor iedere verkoper een probleem te zijn. Wanneer men er lang wil blijven wonen en geen tweede hypotheek wil afsluiten, is er niets aan de hand zolang men de hypotheeklasten kan blijven dragenMet een tweede hypotheek kunt u de woning als onderpand gebruiken om extra geld te lenen. Dit geld moet over het algemeen wel in de woning worden geïnvesteerd. Te denken valt aan een verbouwing aan de woning. Bijvoorbeeld een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer.

Geef een reactie